Hämärtyvä kevät ja italialaista palkokasvi-ryynisoppaa

Aikani kerskailtuani etelän lämmöllä kävi niin, että kevät otti ja lähti karkuun. Ei tarvinnut Tyynen hypätä pahvilaatikkoon tänä aamuna (kuten eräät tuntemani sukulaisnaiset eri puolilla Eurooppaa), sillä pimeänä oli Barcelonan aurinko muutenkin.

Kova tuuli jatkunee koko viikonlopun yli ja se säästä.

Italiasta raahattuja ryynejä, eli eri väristen linssien, papujen ja speltti- ja riisinjyvien sekoituksia on nyt tilaisuuden tullen kiireen vilkkaan nautittava pois. Mikäli sinunkin kevääsi näyttää yhtä harmaalta ja hyhmäiseltä kuin viime päivät täällä etelässä, suuntaa vaikkapa mainioon Punnitse & Säästä -ryynikauppaan ja kahmi kaukaloista pussiisi kaikkea ravitsevan ja herkullisen näköistä.

Ja kyllä emme sitten puhu suklaakirsikoista. Bikinikausi se lähestyy sielläkin.

Italialainen ryynisoppa (zuppa di legumi e cereali)

  • pari kourallista spelttijyviä, täysjyväriisiä ynnä muuta vastaavaa
  • pari kourallista kuivattuja erilaisia papuja, linssejä ja herneitä
  • pari porkkanaa
  • pari sellerinvartta
  • sipuli
  • (jos mielit, voit lisätä myös pari valkosipulinkynttä)
  • rosmariinia (kuivattukin käy)
  • pippuria
  • liemikuutio tai pari, riippuu paljonko soppaa tulloo
  • extra virgin eli kylmäpuristettua oliiviöljyä, koska se on hyvää ja terveellistä
  • parmesaania raastettuna
  • tomaattisose tai pyree sopii mukaan myös, jos haluat sitä lisätä
  • lasillinen valkoviiniä soppaan ja toinen juotavaksi (jos laitat tomaattisosetta niin kyllä punaviinikin käy)
  • ja possun ystäville ja muille eläinrakkaille: voi lisätä myös savupekonia, poskea tai muuta vastaavaa

Laita edellisenä iltana ryynit, pavut, herneet ja linssit likoon kulholliseen raikasta vettä. Näyttävät karkeilta, eivätkö näytäkin?

Mieleeni juuri palasi ensi tapaamiseni likoon laitettujen palkokasvien kanssa, ai miten kaunista ja ihmeellistä! Se oli torinolaisessa lounasbaarissa se, siellä samassa jossa opin sanomaan suppilo italiaksi, elikkä “(l’)imbuto”. 

Seuraavana päivänä huuhtele ne ja valuta lävikössä (mikä sana!).

Heitä tuoreet kasvikset silppuriin/tehosekoittimeen, tai silppua ne veitsellä. Kuullota niitä pannulla öljyssä (missä tahansa öljyssä). Lisää valutetut ryynit ja palkokasvit. Kääntele hetki pannulla ja lisää valkoviini. Anna sen haihtua. Lisää sitten liemikuutio ja riittävästi vettä. Tomaattimurskan tai vastaavan voi myös lisätä nyt, jos sitä käyttää. Nakkaa sekaan silputtua rosmariinia ja pippuria, peitä kannella ja anna porista miedolla lämmöllä vähintään tunnin verran.

Tarkista maku ja kauho lautasille. Heitä joka lautaselle muutama ohut “nauhallinen” extra virgin oliiviöljyä ja pari lusikallista raastettua parmesaania.

Käy pöytään ja tunne sisäistä lämpöä.

Tuli ähky pelkistä kuvista joten nyt lähden tuonne tuuliselle kukkulalle säätä uhmaamaan. Som’moro!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s