Kevyet karpaloiset suklaa-mustikka-kauramuffinssit (vegaani)

Tyynen leipomo ja majatalo tarjoili tänä aamuna mielikuvitusvieraille kauraisia muffinsseja. Yksinhän niitä oli mutustettava, mutta josko se tekisi niistä aitoa lohturuokaa. Meille tuli hyvin toiveikas olo. Aurinkokin paistaa (no milloinkas ei). Sitä ei siis tarvitse mielikuvitella, kuin ei myöskään muffinsseja. (Sen kertoo vatsani).

Nämäkin muffinssit ovat kevyitä, kaiketi gluteenittomia ja silti kuohkeita, täyteläisiä ja maukkaita. Kokeile ja hämmästy! Ps. Sokerin määrä on joka kokin säädettävä itselleen parhaaksi, se parhaiten selviää taikinaa maistamalla.

Terveellisemmät kauraiset vegaanimustikkamuffinssit (18 normaalikokoista/pienehköä)

  • 6 dl hienoja kaurajauhoja (jos sinulla ei ole kaurajauhoa, kaurahiutaleet voi jauhaa blenderissä, mutta niistä ei kuitenkaan tule aivan hienoa jauhoa. Tällöin muffinsseista tulee hieman puuromaisia. Kokeile sen sijaan laittaa puolet vehnäjauhoja ja puolet itse jauhettuja kaurahiutaleita, jos haluat.)
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • reipas 0,5 tl suolaa
  • luomusitruunan raastettu kuori
  • 2 tl vaniljasokeria (tai -aromia maun mukaan)
  • pellavamuna: 2 rkl pellavansiemenrouhetta + 6 rkl vettä + 1/8 tl leivinjauhetta (sekoita ja anna turvota vähintään puoli tuntia tai vaikka yön yli) tai vaihtoehtoisesti yksi kananmuna
  • reilu 1 dl mantelimaitoa/soijamaitoa/kookosmaitoa/kauramaitoa (tarkkaan ottaen laitoin 120 ml soijamaitoa)
  • 2,5 dl omenasosetta (keitä pilkottuja omppuja ja lusikallista sitruunamehua tilkassa vettä 15 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella)
  • 0,5 – 1 dl “sokerikunnan” tuotteita (hih) eli itse suosin puolet tummaa ruokosokeria ja puolet vaikkapa agave-siirappia tai vastaavaa (tai hunajaa, mutta se ei sitten sovi oikeille vegaaneille). Tumma ruokosokeri (tai esimerkiksi tumma siirappi) antaa paljon makua leivonnaisiin. Itse laitoin 80 ml näitä sokerikunnan tuotteita ja makeus oli mieleiseni.
  • 2 rkl kookosöljyä (sulata mikrossa tai sekoittamalla kuuman omenasoseen sekaan)
  • 2 rkl mantelijauhoa, mutta tämän voi jättää poiskin. En ole tullut testanneeksi, kuinka paljon mantelijauhe lisää täyteläisyyttä tai makua muffinsseihin. Kokeilin myös lisätä kookoshiutaleita osaan muffineista ja pidin niistä(kin) oikein paljon, slurpsis!
  • mustikoita (itse käytin tuoreita ja kuivattuja. Jälkimmäiset liotin yön yli vedessä).
  • kuivattuja karpaloita ja tummasuklaahippuja

Lämmitä uuni 210-220 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet suuressa kulhossa ja tee niiden keskelle kuoppa. Yhdistä kosteat aineet keskenään ja kaada ne kuivien aineiden sekaan. Nakkele kippoon myös mustikat sun muut, mutta jätä osa täytteistä koristeiksi. Sekoita nuolijalla varovasti nostellen 10-15 vedon verran.  Lastaa vuoat täyteen taikinaa ja nakkaa kakkuset uuniin. Minun taikinani riitti 18 pieneen/normaalikokoiseen muffinssiin ja optimaalinen paistotulos syntyi 15 minuutin paistolla. Jos teet amerikanmuffinsseja, paista 20 minuuttia. Laske lämpötilaa, jos pinta tummuu, mutta älä avaa luukkua.

Tällaiset muffinssit on kiva pakastaa suuressa minigrip-pussissa, josta niitä voi silloin tällöin nappailla arjen harmautta (täällä tosiaan paistaa arkenakin aurinko) piristämään.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s