Lohi-parsapiiras kera mansikkasalaatin

Hyvää naistenpäivää kaikille upeille daameille siellä!

Meidän piti tänään lähteä Montserratin vuorelle patikoimaan, mutta aamu-uni vei voiton ja siispä leivoin piiraan (se toiseksi paras sunnuntainviettotapa).

Parsapiiras on yksi lempipiiraistani ja tähän tein kevennetyn brisée-taikinan. Korvasin puolet voista jogurtilla ja lopputulos kieltämättä ylitti odotukset. Lohen ja parsojen lisäksi täytteeseen pantiin vuohenjuustoa ja lounas nautittiin yhdessä mansikka-balsamicosalaatin ja valkoviinitilkkasen kanssa.

Koristeluun taisin löytää inspiraatiota terassilla notkuvista palmunlehvistä (okei, eivät ne oikeastaan notku, sitä varten niissä tulisi olla hieman enemmän pituutta kuin nuo, köh, parikymmentä tämänhetkistä senttimetriään). Joka tapauksessa palmunlehvä edustaa pääsiäistä, sillä niitä heiluttelemalla siellä Jerusalemissa kaiketi osoitettiin palmusunnuntaina kunniaa aasilla ratsastavalle Jeesukselle. Itse tykkään oikein paljon myös söpöistä pajunkissoista ja vielä söpömmistä pääsiäisnoidista, mutta onhan se nyt kamalan vaikeaa sellaisia kuva-aiheita parsantangoista näpertää. Palmulla mennään. Vaikka tulee tuosta riikinkukon sulkakin vähän mieleen, jos silmiä siristää. Jaa miksi pääsiäistä pitäisi lautaselle saada naistenpäivänä, maaliskuun alussa? No tietysti siksi, että Beachhousekitchen valitsi maaliskuun ruokahaasteen teemaksi Pääsiäisen. Ja siihen osallistutaan parsapiiraalla!

Pian lähdemme ulos, kenties tuonne kotikukkuloille vähän tepastelemaan, mutta sitä ennen naputtelen ylös reseptin.

Lohi-parsapiiras vuohenjuustolla

Kevennetty brisée-taikina:

  • 200 g vehnäjauhoja
  • 50 g kylmää voita paloina
  • 1 rkl kylmää vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g maustamatonta jogurttia

Nypi tai pikemminkin hiero (kuin laskisit seteleitä) kaikki muut ainekset sekaisin, paitsi jogurtti. Lisää lopuksi kylmä jogurtti ja koeta saada taikina mahdollisimman nopeasti (vähäisin liikkein) tasaiseksi, ettei siihen muodostu sitkoa. Kääri muovikelmuun ja pane jääkaappiin lepäämään.

Täyte:

  • nippu tuoretta tankoparsaa
  • pari lusikallista voita
  • 100 ml kermaa
  • 50 ml maitoa
  • 2 munaa
  • 100 g vuohenjuustoa
  • 100 g kylmäsavulohta
  • tilliä
  • valkopippuria

Pese parsat ja napsauta niistä kovat kannat pois. Keitä niitä pari-kolme minuuttia kiehuvassa vedessä ja paista sitten hetki voissa.

Sekoita haarukalla munat, kerma, maito, reilu puolet vuohenjuustosta hienonnettuna, valkopippuria ja silputtua tilliä maun mukaan.

Voitele ja jauhota irtopohja(piiras)vuoka. Kauli taikina muutaman millin ohuiseksi ja kaulimen avulla nosta se vuoan ylle. Painele vuokaan ja leikkaa veitsellä ylimääräiset taikinareunat pois (niistä voit taiteilla vaikkapa lehdyköitä piiraan päälle koristeeksi). Pistele pohja haarukalla.

Levitä lohisiivut piiraspohjalle (voit jättää pari siivua koristeluun, jos haluat).

Kaada päälle täyte ja asettele parsatangot päällimmäiseksi. Voit koristella piirasta vuohenjuustosiivuilla, taikinalehdillä ja lohiviipaleilla.

Paista 180 asteessa 30-40 minuuttia.

Tarjoilin piiraan kanssa salaatinlehdykkäsekoitusta, jonka sekaan pilkoin mansikoita. Kastikkeeksi perinteinen italialainen balsamicoetikka-oliiviöljy-merisuola. Suositellaan nauttimaan keväisen raikkaan valkoviinin kanssa.

Advertisements

One thought on “Lohi-parsapiiras kera mansikkasalaatin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s