Kala, herne ja Cadaqués – Mustardy Cod with Pea Sauce

Joskus kannattaa valita seikkailu oikopolun sijaan.

Joulun alla löysimme viikonloppureissun parhaan kohteen melken vahingossa, viime tingassa, ehdottomasti hulluuden puuskassa (onko sellainen mistään kotoisin, että kotimatkalla illansuussa kääntyy kotiin vievän motarin sijasta vuoria halkovalle serpentiinitielle ainoastaan visiteeratakseen Salvador Dalín kesäpaikassa – ja vieläpä joulukuussa?!?). Ajoimme sateisesta Etelä-Ranskasta kohti aina aurinkoista Barcelonaa ja pysähdyimme Figueresissa syömään reissumme halvimman ja runsaimman lounaan, sekä tutustumaan kuuluisaan Dalí-museoon. Molemmat olivat kivoja kokemuksia. Ja sitten tuli Cadaqués.

Emme viettäneet kylässä sen pidempää aikaa kuin pienen kävelylenkin ja teehetken verran. Muutama leipäkivi heitettiin mereen ja tongittiin minä tongin hiekasta aarteita. Kuppilan terassilta käsin seurailimme hetken kylän uneliasta talvielämää, jota lisäksemme väritti muutama kahvitteleva moottoripyöräilijä ja englantilainen eläkeläinen. Muistan eräänkin rouvan istuneen penkillä meren äärellä, vilttiin kietoutuneena kirjoittamassa merkintöjä muistikirjaansa. Sellaisessa paikassa ajatukset varmasti suorastaan valuvat paperille. Italialainen ravintoloitsija, joku Mario tai Salvatore, puolestaan laittoi siltä sunnuntailta ovet kiinni ja huikkasi ohimennessään holat naapuribaarin pitäjille. Me mietimme, montako vuosikymmentä hän onkaan kylässä asunut ja liekö ollut tyytyväinen valintaansa. Rannassa sukeltajat järjestelivät varusteitaan veneestä toiseen, samalla kun englantilaiset vaatepuodin pitäjät odottelivat asiakkaita alennusmyyntiostoksille ja kouluikäinen poika heitteli isänsä kanssa leipäkiviä veteen. Vessan seinällä kerrottiin, kuinka María oli löytänyt Thomasinsa Cadaquésissa monta kesää sitten ja kuinka he olivat palanneet kylään kihlautuakseen. “Ja kuka ties, ehkä kolmannella visiitillä soivat hääkellot!“. 

Cadequés on varmasti erityinen paikka.

Uskon, että kylä kuhisee kesällä elämää, joten jos pitää rauhallisista lomista ja kauniista maisemista, kannattanee suunnata paikkaan talvella. Itse Dalín kesäkotia emme nähneet, mutta visiitti oli palkitseva ilmankin. Tuntui jännältä nähdä valkean kylän ja aavan meren avautuvan alhaalla silmiemme edessä useiden korkeuksissa köröteltyjen mutkaisten kilometrien jälkeen. Suosittelen ehdottomasti. Pieni helmi!

Keittiön puolella ryhdyin seikkailuun Cadaquésin hengessä maineikkaan Il cucchiaio d’argento -keittokirjan johdattamana. Löysin muuten juuri saman reseptin heidän nettisivuiltaan ja nyt tuli vähän hölmö olo. Rakas joulupukkini on maksanut kirjastani 50 isoa euroa ja reseptit ovatkin näemmä luettavissa netissä – ja vielä kuvien kera! Mutta sehän on oikeastaan ihan mukava asia, sillä sieltä kaikki italian kieltä taitavat (tai googlen kääntäjää käyttävät) voivat löytää herkullisia ideoita seuraaville aterioilleen – ilmaiseksi.

Tämä merellinen ateria oli oikein maukas ja keväisen makuinen. Jos siitä haluaa ruokaisamman, voi joko valmistaa italialaiseen tyyliin alkuruoaksi pienen annoksen pastaa, tai vaihtoehtoisesti tarjoilla turskan kera vaikkapa lohkoperunoita.

Sinappiturskaa hernekastikkeella (4-6 hengelle)

  • 1,2 kg turskaa fileinä (kuha tai ahven sopisi varmasti myös hyvin)
  • 500 g pakasteherneitä
  • 150 ml kermaa
  • 2 salottisipulia
  • 50 g voita
  • 30 g sinapinsiemeniä (minä käytin Dijon-sinappia ja hyvää oli)
  • tilliä
  • öljyä
  • valkoviiniä (ei kuulu alkuperäiseen reseptiin, mutta itse lisäsin sitä)
  • valkopippuria (idem)

Hiero murskatut sinapinsiemenet (kuutioituihin) kalafileisiin ja anna maustua parin tunnin ajan (jääkaapissa). Itse jätin tämän tekemättä ja lisäsin fileille sinappia niiden paistuessaan pannulla.

Keitä noin neljännes herneistä kypsiksi ja valuta. Lisää niiden sekaan kerma ja ripaus suolaa. Soseuta sauvasekoittimella.

Kuullota siivutetut sipulit tilkassa voita (ja öljyä), lisää loput herneet pannulle. Pirskottele päälle valkoviiniä ja anna alkoholin haihtua pois ilman kantta. Mausta ripauksella suolaa, valkopippuria ja tilliä. Kypsennä kannen alla ja siirrä sitten sivuun.

Paista kalat pannulla voissa. Mausta suolalla (ja Dijon-sinapilla).

Kokoa annokset: pari lusikallista hernekastiketta pohjalle, päälle kalaa ja kirsikaksi kakun päälle paistettuja herneitä. Koristele tuoreella tillillä, jos sellaista on.


Mustardy Cod with Pea Sauce (serves 4-6)

  • 2 1/2 pounds cod filets
  • 1 pound frozen peas
  • 2/3 cup cream
  • 1 spoonful of mustard seeds or Dijon mustard
  • 2 shallots
  • 3 tbsp butter
  • dill
  • 1/3 cup white wine (not in the original recipe, but I like to add some)
  • oil
  • salt
  • white pepper

Crush the mustard seeds and gently rub them on the fish filets. Let marinate for a couple of hours (in the refrigerator). I replaced the seeds by Dijon mustard, which I added directly in the pan, while frying the filets.

Boil 1/4 of the peas in water, then drain them and mix in food processor together with the cream and a pinch of salt. Set aside.

Sauté the chopped shallots in a frying pan, with butter. Add the rest of the peas and let cook a bit. Then add the wine and let the alcohol evaporate. Season with dill, salt and pepper. Set aside.

Fry the fish in a frying pan and spread some mustard on the filets, unless you already marinated them in mustard seeds. Cook until golden.

Compose the dishes (first, a couple of spoonfuls of pea sauce, then cod filets and on top of them some spoonfuls of peas and preferably fresh dill) and serve!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s