Tonnikalapyöryköitä ja “rantaelämää” – Tuna meatballs and “beach life”

Lämmin merituuli se vienosti puhaltelee kevättä kaupunkiin. Suomalainen sydän huokaa, että kesähän täällä jo tuoksuu, vaikka paikallisten mielestä kevät on kuitenkin vasta alkamassa, kuulemma “tässä maaliskuun aikana”. Sunnuntaina tehdessämme reippaan kävelylenkin merenrantaan olin aikeissa heittää talviturkin varpailtani, mutta istuuduttuamme evästämään kylmille kivenmurikoille olotila viileni aivan riittävästi muutenkin. Sellaista rantaelämää! (Ja nyt onkin kurkku karheana – ei muuta kuin inkiväärilientä koneeseen).

Mutustelun lomassa seurasimme rantaleijonan (kuvassa ylhäällä vasemmalla) seikkailua rottajahdissa (myös itse rotta havaittiin) ja muutama uimari (oletettavasti jääkylmässä) merivedessä bongattiin. Suomalaisia avantouimareitako lie olivat.

Ja jo pääsiäisenä kuulemma alkaa biitsikausi. Jaiks miten jännää! Ennen talviturkkiahan kuuluu perinteisesti heittää myös pari talvisenttiä vyötäröltä, joten halutessaan pyörykät voi kokeilla kypsentää ilman friteeraamista (nakellen ne raakoina soosin sekaan porisemaan, samaan tyyliin kuin nämä Kaunottaren ja Kulkurin mehevät lihapullat). Tonnikala kun kiinteytyy kypsyessään, luulen että fisupullat säilyvät ehjinä ja kiinteinä myös tällä kevyemmällä kokkaustavalla. Ensi kerralla aion kokeilla itsekin. Porkkanakastikkeeseenkaan ei tarvita puolta lasia oliiviöljyä, kuten alkuperäisessä reseptissä neuvottiin soosiin lisäämään. Sitä en itsekään tehnyt ja maukasta oli silti!

Tonnikalapyörykät porkkanakastikkeessa (4 hengelle)

  • 400-500 g tuoretta tonnikalaa
  • 2 munaa
  • pieni sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • pari porkkanaa
  • pari lusikallista kapriksia ja niiden etikkaista lientä
  • ripaus chiliä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • korppujauhoja (sen verran kuin on tarvis)
  • pari lusikallista silputtua persiljaa
  • hyppysellinen silputtua minttua (minun minttuni oli kuivattua ja hyvin lähti makua pienestäkin määrästä)

Porkkanakastike

  • 1 pieni sipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 3-4 porkkanaa
  • pari lusikallista kapriksia ja niiden etikkalientä (alkaa olla vakio mun keittiössäni)
  • oliiviöljyä pari lusikallista
  • tomaattisosetta desi tai pari
  • chiliä vähän
  • 1 tl paprikajauhetta
  • lasillinen valkoviiniä
  • persiljaa, jos haluat

Silppua sipuli ja laita pannulle kypsymään öljytilkan kanssa. Silppua myös valkosipuli, lisää pannulle. Tee sama porkkanolle. Kun kasvikset ovat riittävän kypsiä, siirrä ne sekoituskulhoon. Silppua tonnikala ja yhdistä kasvismössön kanssa. Lisää kulhoon myös loput fisupullien ainekset. Vatkaa vaikka harottavin sormin (hihihi) ja lisää sen verran korppujauhoja, että massa on kohtuullisen muovailtavaa. Siirrä sitten jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi tekeytymään.

Silppua taas sipuli ja kuullota pannulla (sen voisi luonnollisesti kuullottaa yhdessä kalapulliin käytetyn sipulin kanssa ja ottaa puolet siitä sivuun kastiketta varten). Tee sama valkosipuleille ja porkkanoille. Lisää loput ainekset pehmenneiden kasvisten sekaan ja haihduta ensin alkoholi reippaammalla lämmöllä ja anna sitten kastikkeen hautua miedommalla lämmöllä kannen alla ainakin puolisen tuntia, tai niin kauan kuin kokkia huvittaa (maku paranee vain).

Pyörittele kalamassa pulliksi ja kieritä pullat korppujauhossa tai vehnäjauhoissa. Voit joko friteerata ne öljyssä (itse käytän puuhaan auringonkukansiemenöljyä, joka ylettyy alle puoleenväliin kalapullia), tai nakella pullat kiehuvaan porkkanakastikkeeseen kypsymään (olen kokeillut metodia vain lihapullien kanssa, mutta lisään tänne kommenttia jos lähiaikoina tulee tonnipullia uudelleen pyöriteltyä).

Tarjoile vaikkapa tuoreiden leikkopapujen kera.

Nam!


Tuna Meatballs with Carrot Sauce (serves 4)

  • 1 pound fresh tuna
  • 2 eggs
  • 1 small onion
  • 3 garlic cloves
  • 2 small carrots
  • 2 spoonfuls of capers (and a bit of their vinegar liquid, too)
  • a dash of ground chili pepper
  • 1 tsp ground paprika
  • a pinch of chopped mint leaves (I used dry mint, and even so, a little goes a long way)
  • 2 spoonfuls of chopped fresh or frozen parsley (when dried, it loses its flavor)
  • breadcrumbs, as much as is needed in order to reach the desired consistency

Carrot sauce

  • 1 onion
  • 2-3 garlic cloves
  • 3-4 carrots
  • a glass of white wine
  • olive oil
  • capers
  • chili pepper
  • 2 spoonfuls capers
  • 1 tsp paprika

Chop the onion (you might want to chop both onions at once*) and fry it gently in olive oil. (*Now set aside half of the chopped and cooked onion, if you chose to combine the two onions). Chop the garlic as well, add to the pan. Chop carrots, too, and cook with the onions until tender. Chop the tuna, then mix together all ingredients and add just as much breadcrumbs as needed. Place in fridge for at least 30 minutes.

Prepare the sauce: gently fry the chopped onion (*if you haven’t done this already), chop and fry the garlic cloves and carrots, too. Add the rest of the ingredients in the frying pan and once alcohol has evaporated (hey there, stop sniffing that vapor!) cover and let simmer for at least half an hour. The longer the tastier!

Now prepare the tuna meatballs: roll the refrigerated tuna mixture between your palms to form small croquettes. Roll each into flour or breadcrumbs to coat and then either fry them in hot oil (like I did) or try cooking them in simmering carrot sauce. The latter method works well with traditional meatballs, so it might work well with tuna balls, as well.

Serve for example with flat green beans, as I did.

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s