Suloista sunnuntaita ja terveellisiä omena-kauramuffinsseja – Sweet Sunday with Vegan Apple Oat Muffins

IMG_5066

Kyllä ollaan taas sunnuntain kanssa hyvää pataa. Kai se johtuu tuosta killittävästä kevätauringosta (joka kieltämättä näillä main mollottaa koko talven läpeensä), tai mitä parhaimmasta aamunavauksesta (rauhallista paakarointia seurasi mehevien muffinssien nautiskelu parin kolmannen kauden Lost-jakson ja höyryävän kahveen seurassa).

IMG_5080

Tein taas vegaanimuffinsseja. En ole vieläkään itse ryhtynyt vegaaniksi, mutta hiljattain löytämäni pellavansiemenmuna tekee siinä määrin ihmeitä taikinalle, että sitä oli kokeiltava toistamiseen. Rakenne on niin pehmeä, että tälläkin kertaa se oli hampaissa lähes mutakakkumainen, tosin kevyempi ja kuohkeampi. Saattaa olla hyvä ajatus jatkaa paistoaikaa 20 minuuttiin asti, jos mielii jämäkämpää purtavaa. Reseptillä on kaksi muutakin salaista (no ei ole enää) ainesosaa: kookosöljy ja omenasose. Öljyä pannaan vähän ja sosetta paljon ja niin ollen taikina täyteläisyydestään huolimatta säilyykin kohtalaisen kevyenä. Silkkaa taikaa!

IMG_5084

Taikaa on myös näissä upeissa Alppi-muistoissa, jotka oli leipomisen lomassa kaivettava pöytälaatikosta esiin. Sunnuntaibrunssi palauttaa aina mieleeni alppikylien majapaikkojen notkuvat aamiaispöydät, joiden äärellä voisin elää maailman tappiin asti. Milanosta parin tunnin ajomatkan päässä, juuri ennen Livignon hiihtokeskuksia, sijaitsee kylä nimeltä Bormio. Olemme käyneet siellä kahteen otteeseen ja yksinomaan majapaikan vuoksi mielelläni matkaisin sinne kolmannenkin kerran. B&B Il Rustico dei Bedini on sympaattisen Bedinin perheen (upeasti) kunnostama vanha kivitalo vuorenrinteellä ja siellä he pyörittävät aamiaismajoitusta yhdessä suloisen koiransa Pedron kanssa. Heidän paikallisista tuotteista koottu aamiaisensa on vertaansa vailla ja huoneensa ihanan kodikkaita. Paikasta löytyy myös ehdalla Harvian puulämmitteisellä kiukaalla varustettu sauna, joka lämmitetään vieraille pyynnöstä. Bormiossa on jotain muutakin ihanaa tämän majapaikan ja laskettelukeskuksien ohella. Sieltä nimittäin löytyy myös ikivanhaan luostariin rakennettu tyylikäs kylpylä, QC Termen Bagni di BormioKylpylöitä on oikeastaan kaksi: Bagni vecchi ja Bagni nuovi, eli vanha ja uusi. Me olemme käyneet ainoastaan vanhassa, joka talvisaikaan ainakin on upea kokemus vuoren rinteellä höyryävine kuumine altaineen. Muutkin QC Termen kylpylät ovat vierailemisen arvoisia, eritoten Pré-Saint-Didier Valle d’Aostassa. Jos mahdollisuus koittaa, älkää ihmeessä jättäkö kokeilematta.

IMG_5079

Näitä muffinsseja tarjoaisin oman majataloni aamiaispöydässä, jos sellainen minulla olisi.

Supermehevät ja maukkaat omena-kauramuffinit (English version below)

  • yhteensä 6 dl jauhoja, jotka minun muffineissani olivat puoleksi hienoja kaurajauhoja ja puoliksi grahamjauhoja (voit myös laittaa puolet kaurahiutaleita ja puolet vehnäjauhoja)
  • hieman reilu 1 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl kanelia
  • pari pöläystä inkivääriä
  • 0,5 tl kardemummaa (tämän tilalla voisi kokeilla myös muskottipähkinää)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta + 6 rkl vettä + 1/8 tl leivinjauhetta (sekoita ja anna turvota vähintään puoli tuntia tai vaikka yön yli)
  • reilu 1 dl mantelimaitoa/soijamaitoa/kookosmaitoa/kauramaitoa
  • 2,5 dl omenasosetta (keitä pilkottuja omppuja ja lusikallista sitruunamehua tilkassa vettä 15 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella)
  • 1 dl tummaa ruokosokeria
  • 2 rkl kookosöljyä (sulata mikrossa tai sekoittamalla kuuman omenasoseen sekaan)
  • pari omenaa tai yksi omena ja yksi päärynä siivuina tai paloina
  • koristeluun isoja kaurahiutaleita tai pähkinöitä

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet suuressa kulhossa ja tee niiden keskelle kuoppa. Yhdistä kosteat aineet keskenään ja kaada ne kuivien aineiden sekaan. Sekoita nuolijalla varovasti nostellen 10-15 vedon verran. Paloittele hedelmät ja kasaa muffinit haluamallasi tavalla. Voit jakaa taikinan muotteihin ja sitten painella hedelmät sun muut koristeet päälle, tai jakaa puolet taikinasta kuppeihin, sekoittaa loppuun taikinaan pilkotut hedelmät ja jakaa massa muotteihin. Näin hedelmät eivät painu pohjalle paiston aikana. Heitä kakkuset uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Itse paistoin 15 minuuttia, mutta ehkä 20 minuuttia olisi ollut parempi.


Super Moist Vegan Apple Oat Muffins

  • 2 1/2 cups flour (I used half fine oat flour and half whole wheat flour)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 1/2 tsp cinnamon
  • some ginger and nutmeg or cardamom – whatever you like the best!
  • 1 cup applesauce (cook a couple of apples cut in pieces in a small amount of water together with a spoonful of lemon juice for about 15 minutes and then mash them)
  • 1/2 cup almond/soy/oat/coconut milk
  • 6 tbsp raw sugar
  • 2 tbsp ground flax seeds + 6 tbsp water + 1/8 tsp baking powder (mix and let stand for at least 30 minutes or overnight)
  • 2 tbsp coconut oil (heat in microwave oven)
  • a couple of apples or one apple and a pear
  • some old-fashioned oats and nuts for decorating

Preheat oven to 400 F. Mix together the dry ingredients in a big bowl and make a well in the middle of them. Mix the wet ingredients and combine with the dry ones. Add chopped apples/pears and fill muffin tins. Bake for 15-20 minutes. Due to the flax egg your muffins will result extremely moist and soft, for which I recommend baking them close to 20 minutes (but that depends on your oven, too).  But fear not! They’ll be DELICIOUS in any case! :-)

IMG_5074

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s