Patatas rellenas – Täytetyt potut

IMG_4965Tänään pottuillaan!

Maassa maan tavalla, sanoi uuniperuna saadessaan chorizo-täytteen sisäänsä ja juustogratiinin yllensä.

Ei pöllömpää, sanoi Tyyne pottua haukatessaan.

IMG_4970

Näin näistä potuista suloisia visioita jo aikaisesta aamusta (se on meikäläisillä siinä kahdeksan paikkeilla) ja iltapäivään mennessä strategia kohti Maailman Maukkaimpia Uunipottuja alkoi olla toteuttamisvaiheessa. Potaattien väkertely oli varsin simppeliä ja mukavaa puuhaa, joskin aikaa kuluu tietysti uuninluukun takana kuolaamiseen. Se on kauheeta kun pohkeet puutuu. Pitäisi asentaa korkeammalle seinään upotettu uuni, niinkuin kaikissa kokkiohjelmissa. Valmistamani isohkot potut hikoilivat parissasadassa asteessa reilu tunnin ennen täyttöpuuhia.

TÄYTETYT JA SITTEN GRATINOIDUT UUNIPERUNAT (kahdelle nälkäiselle sudelle, joista toinen syö 2 ja toinen 3 pottua)

  • 5 suurta uuniperunapottua, minun pottuni olivat punakuorisia (ajattelin niiden olevan jotakin rosamundan tyyppisiä ja hyviä olivatkin)
  • 2 munankeltuaista (tee jäljelle jäävistä valkuaisista vaikka terveysmunakas)
  • 50 g chorizo-makkaran siivuja tai vastaavia, sellaisia vähän oranssin värisiä ja tulisia
  • 100 g esimerkiksi Gran Capitan Curado -juustoa (tietysti mikä hyvänsä herkullinen ja gratinoituva juusto kelpaa, vaikka ihan emmentaali tai jokin miedompi juusto plus parmesaani)
  • 3 kevätsipulin vartta (sekä vähän voita ja valkoviiniä, jos haluat kypsentää ne)
  • 2 lusikallista Dijon-sinappia
  • 3 lusikallista kapriksia ja saman verran niiden etikkalientä (tästä on viime aikoina tullut todellinen suosikki ruoka-aineeni)
  • pöläys silputtua persiljaa (itse säilytän tuoretta silppua pakastettuna minigrip-pussissa, niin ei aina tarvitse uutta ostaa)
  • ripaus chiliä, ellei makkaroissa ja sinapissa tunnu olevan riittävästi tulisuutta

Aseta uuni reilu 200 asteeseen. Puhdista perunat, pistele niihin vaikka veitsenkärjellä reikiä ja nakkaa ne uuniastiaan. Lykkää reilu tunniksi uuniin. Riippuen uunista ja perunoista, kypsentäminen saattaa viedä lähemmäs parikin tuntia. Kokeile tikulla, ovatko kypsiä.

Anna niiden hieman jäähtyä ja valmista sillä välin muut täytteen ainekset: pehmennä silputtua kevätsipulia tilkassa voita, lorauta sekaan hieman valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Raasta juusto ja pilko makkaransiivut vähän pienemmiksi.

Leikkaa perunoista lakki pois (sivele lakit voilla ja pistä poskeesi) ja kaavi varovasti niiden sisusta kulhoon, jättäen noin sentin verran paksuutta kuoriin. Nakkaa sitten kulhoon loputkin täytteen ainekset (jätä vähän juustoa gratinoimista varten). Sekoita, maista (ja totea että onpas hyvää ja että nyt riittää jo, tai ehkä vielä yksi lusikallinen) ja täytä kuoret (sillä mitä täytteestä jäi jäljelle). Ripottele loput juustot koko komeuden päälle ja laita homma takaisin uuniin vaikka kymmeneksi minuutiksi, tai kunnes hyvältä näyttää.

Tarjoile ja nauti!

IMG_4973

IMG_4975
Aurinkoinen aamu toi tullessaan inspiraatioita ja huikeit idiksii

IMG_4986Oli meillä oikein jälkiruokaakin (ja huomiseksi aamiaista). Kesäkurpitsa-suklaamuffinit veivät kielen mennessään, ellei uunipotut sitä jo tehneet. Pysyttele linjoilla, sillä lisää hyvää on tiedossa!

Lähdenpä tästä kieltäni etsimään.IMG_4989

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s