Kauraiset pannukakut helmikuisessa Barcelonassa – Oat Pancakes

Sunnuntai, tuo päivistä suloisin.

Me eletään sunnuntain kanssa on/off-suhdetta. Ei sillä etteikö sitä suhdetta joskus olisi (voiko viikonpäivästä irtisanoutua?), vaan sillä että välillä häntä rakastan palavasti – ja hän minua. Välillä. Mutta vaikka olenkin niitä ihmisiä, jotka yleensä luonnehtivat sunnuntaita alakuloiseksi ja harmaaksi turhuuspäiväksi, en koskaan irtisanoutuisi vanhasta kunnon sunnuntaibrunssista! Nukuttuaan viikon univelat pois on suloista kokkailla jotakin spesiaalia ja nautiskella sitä kaikessa rauhassa esimerkiksi turhia ja niin viihdyttäviä telkkusarjoja seuraten, kuten nyt turhuuspäivään sopii. (Meillä on tällä hetkellä menossa totaalisen koukuttavan Lost:in kolmas tuotantokausi, aijaijai). Hyvällä brunssilla voi myös toivoa potkaisevansa päivän oikein kunnolla käyntiin. Sitä varten tarjoan tässä terveellisemmiksi tuunattuja herkullisia pannareita. Nautittuina vaikkapa luonnonjugurtin, hedelmien ja höyryävän kahveen kanssa ne antavat kosolti energiaa, mutta jättävät jälkeensä hyvän ja energisen olon. Pannareiden (ja parin Lost-jakson) jälkeen me suuntasimme sunnuntaireippailemaan kohti Tibidabon kukkuloita, joilta avautuviin maisemiin ei kai ikinä kyllästy.

Sunnuntai, I love you (not).

IMG_4721

KAURAISET MUSTIKKA-BANAANIPANNUKAKUT (English version below)

  • 2 munaa + 2 valkuaista
  • 150 g raejuustoa
  • 2,5 dl kaurajauhoja
  • 1 rkl kookoshiutaleita (jos pidät niistä)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • pari ruokalusikallista raakasokeria tai hunajaa, tai halutessasi enemmänkin
  • ylikypsä banaani
  • kourallinen mustikoita
  • halutessasi voit lisätä lusikallisen mantelijauhoa

Valmista taikina hienontamalla muutama desi kaurahiutaleita tehosekoittimessa. Mittaa niistä 2,5 dl suureen kulhoon. Sekoita loput kuivat aineet jauhon sekaan ja tee ainesten keskelle kuoppa.

Soseuta sitten tehosekoittimessa banaani ja raejuusto yhdessä munien kanssa. Kaada massa jauhokuoppaan ja sekoita muutamalla ranneliikkeellä taikina tasaiseksi. Lisää nestettä, kuten maitoa tai vettä, jos taikina on liian tiukkaa. Ja ei muuta kuin pannareiden paistoon! Kannattaa muuten pitää uuni lämpimänä paiston aikana – siten voit nakella valmiit kakkuset lämpimään odottamaan, että koko satsi on valmis ja nälkäiset sudet pöydässä.

Psst. Kannattaa maistaa ensimmäistä lettua oitis ja tarkistaa, onko maku kohdillaan! Lisävinkki: voit myös kokeilla mitata kaikki ainekset samaan kippoon ja ajella sauvasekoittimella tasaiseksi. Tosin saattaa olla, että letuista tulee vähemmän ilmavia näin. Joka tapauksessa ne ovat erittäin maukkaita erityisesti huippulaatuisen hunajan (kuten tuo kuvassa näkyvä Honungsriketin hunaja) kanssa. Tumma siirappi toimii myös hyvin.


HEALTHIER BLUEBERRY BANANA OAT PANCAKES

  • 2 eggs + 2 egg whites
  • 3/4 cup fat free cottage cheese or cream cheese
  • 1 cup oat flour
  • 1 tbsp coconut flour/flakes
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp vanilla
  • 1 tsp baking powder
  • a couple of tablespoons of brown sugar or honey
  • cinnamon (to taste)
  • one over ripe medium-sized banana
  • a handful of blueberries
  • you may add some almond flour if you wish

You can either process everything in a mixer/blender, but what I did was to reduce oatmeal into flour (then measure 1 cup of it and put aside in a large bowl), then process the wet ingredients together until smooth and creamy, and finally add them to the dry ingredients, previously mixed well together. Now just gently fold the wet mixture into the dry one. The batter is done – you’re ready to fry the pancakes! If you use a non-stick pan as I did, keep the temperature medium to medium low. Oh, and before starting, turn on your oven to a low temperature and keep your pancakes warm while finishing the batch. We enjoyed our pancakes with some excellent Finnish honey.

Helmikuinen Barcelona - BCN in February
Helmikuinen Barcelona – BCN in February
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s